Väder, och skydd för händer samt fötter

Vädrets påverkan på skydden

Ytterst få motorcyklister gillar regn och har man ett skinnställ som skyddskläder, behöver man dessutom investera i ett regnställ. När det blir mörkt och regnar samtidigt är det ofta bra att ha ett regnställ i klara färger eller med reflexer eftersom att motorcykeln annars kan bli mycket svår att se. Ett bra regnställ kostar ofta omkring 1 000 kronor. Om man inte har vattentäta skor finns det bra hjälp. Det finns både regnstövlar och regnhandskar och de är ofta lite klumpiga. Dock är de betydligt bekvämare än att behöva åka långt med blöta fötter eller händer.

Skydda fötter och händer noga

Det är viktigt att man som motorcykelförare ser till att ha bra handskar. Detta eftersom händerna är bland de mest utsatta kroppsdelarna vid olika olyckor. De allra flesta motorcyklister har två eller flera par handskar. Ofta har de ett par fodrade för hösten och våren, samt ett par handskar utan foder för sommarens varmare dagar. Även när man väljer handskar bör man se till att de har förstärkningar över knogarna samt inne i handen eftersom just dessa områden är de allra mest utsatta. Ett bra par handskar för motorcykelturer kostar omkring 400 kronor och uppåt. Dessa kan oftast köpas i bilaffärer och på postorder med mera.

Man behöver också ett bra kraftiga skor eller stövlar när man åker motorcykel. Dessa finns i flera olika modeller och material. Ofta väljer man läder eller allvädersmaterial av något slag. Det finns också modeller som är speciellt anpassade efter den typ av motorcykel man har.

Om man vill ha en stövel som skyddar väl bör man välja en som både täcker underbenen, smalbenen, och fotknölarna. Dessa behöver mest skydd vid ett olyckstillfälle. Förutom detta är det också en fördel om stöveln har en vridstyv sula. Det gör att stöveln inte kollapsar om motorcykeln eller något annat ramlar över foten. Detta är ofta en mycket vanlig fotskada annars. Man får ofta vara beredd att betala omkring 1500 kronor och uppåt för ett par bra stövlar eller skor. Ett par bra skor kan dock hålla i flera år.

Enligt lag finns det bara en obligatorisk skyddsutrustning. Detta är hjälmen. För några sporter med motorcyklar involverade råder mycket stränga krav, likaså för förare inom militären. Där är det dock inte bara krav på hjälm, utan också på knäskydd, handskar, kängor, ryggskydd och ett heltäckande ställ.

steady-blogging