Motorcyklar – smarta färdmedel på vägarna

Motorcyklar är färdmedel som vi har stor nytta av! De används både privat, inom tävlingar och inom olika yrken. Många företag använder sig av motorcyklar som budtransporter då det är ett lättframkomligt och snabbare sätt att leverera till kunder.

Motorcykelns historia

År 1885 uppfann tysken Gottlieb Daimler den allra första motorcykeln. Gottliebs skapelse fick namnet Daimler Reitwagen. Efter Gottlieb Daimlers skapelse började man år 1894 att komma igång ordentligt med tillverkningen av motorcyklar. Massproduktionen av motorcyklar satte igång och 1903 började man tillverka det idag mest kända motorcykelmärket, Harley Davidson. Andra välkända märken som Honda började sin första tillverkning runt 60-talet. Sedan dess har en rad olika välkända motorcykeltillverkare världen över skapat en stor variation av motorcyklar. Mellan 60- till 90-talet hade man så kallade tvåtaktsmotorer. Dessa motorer hade mer effekt och styrka i förhållande till vikt och storlek, men idag är det mest fyrtaktsmotorer som dominerar. Skillnaden är att fyrtaktsmotorer inte presterar på samma sätt i styrka gentemot storleken på motorcykeln.

Motorcyklarnas varierande användningsområden

Motorcykeln är som med andra fordon som bilen, ett smart transportmedel. Om man för tillfället inte har en motorcykel men äger en bil, kan man med fördel sälja sin bil och få bra betalt. Man kanske rentav vill köpa sig en motorcykel istället? För att kunna sälja sin begagnade bil är det klokt att först veta vad man kan få för den genom värdering. Det är smidigt och enkelt att värdera sin bil idag och det går även bra att köpa en begagnad bil med trygga grundförsäkringar. Många äger en eller flera motorcyklar som hobby. Det finns många motorcykelklubbar man kan gå med i och det finns drygt 400 klubbar i hela Sverige. Motorcyklar används även inom olika yrken som budtransport, inom polisen, trafikskolor samt en del andra yrken som kan kräva lättare framkomlighet. Motorcyklar används också inom olika former av tävlingar, både lokalt och internationellt. Grand Prix motorcykelracing är den allra främsta klassen av motorcykelracingtävlingar som varje år är arrangerade av franska Fédération Internationale de Motorcyclisme.

Att äga en motorcykel innebär en stor frihet att lättare kunna ta sig fram jämfört med en bil. Motorcykeln tar sig förbi bilköer och kan åka på vägar som bilar kan ha svårt att köra på. Dock ska man tänka på att när man kör motorcykel är man öppet oskyddad jämfört med när man sitter inne i en bil med ett bälte. Därför har man tagit fram skyddsutrustning som krav för all körning med motorcykel. Det som krävs är ett ljust och förstärkt skinnställ/väderställ med reflexer, ett CE-märkt ryggskydd, E-märkt hjälm typgodkänd enligt ECE 22:05 och MC-stövlar som skyddar hela underbenet. En annan viktig del av utrustningen är en fluoriderande varselväst i en skarp färg.

Om man ska kunna övningsköra en motorcykel, krävs det först ett vanligt B-körkort för bil.

För att sedan få köra motorcykel krävs det att man först tar ett A1-körkort som betyder lätt motorcykel. Vill man bygga på sitt motorcykelkörkort, finns det A2-kökort som står för medeltung motorcykel samt A3 som är tung motorcykel. Att köra motorcykel är en stor frihet och ett bekvämt sätt att ta sig fram, varje sig det är på väg till jobbet eller en spännande resa!

steady-blogging