Tips inför köp av MC

Att köpa en motorcykel (MC) är en stor investering. Det är inte något du köper på impuls, utan kräver att du gör vissa efterforskningar för att veta vilken hoj som passar utifrån dina önskemål. Allt från märke, storlek, design och pris är viktiga aspekter att fundera över. Du bör även fundera på om du ska inhandla motorcykeln i Sverige eller om det är bättre att importera den från utlandet. Detta beror helt på vilken modell du vill ha och vad du är villig att betala för den.

Välj MC med omsorg

Det finns många olika typer av motorcyklar. Du bör fundera på vilken typ av motorcykel som du är ute efter. Olika typer kan även kräva olika tillstånd och körkort så även det måste du kolla upp och stämma av.

Typer av motorcyklar

Det finns en uppdelning mellan lätta, mellanstora respektive tunga motorcyklar.

Gränserna för de olika typerna är följande:

  • En lätt motorcykel har en effekt på maximalt 11 kW.
  • En mellanstor motorcykel har en effekt mellan 12 kW och maximalt 35 kW.
  • En tung motorcykel har en effekt över 35 kW. Det finns ingen övre gräns.

Vilken typ som är att föredra beror på vad du ska använda motorcykeln till. Det vanligaste är en tung motorcykel. Generellt gäller dock att det är de motorcyklarna som också är de allra dyraste. Vill du komma lite billigare undan kan därför en mellanstor motorcykel istället vara att föredra. Å andra sidan är en tung motorcykel en större investering, den är mer efterfrågad och kommer ha ett högre andrahandsvärde på marknaden.

Motorcykelmärken

När du ska köpa en ny motorcykel är det viktigt att tänka på att välja ett välkänt märke. Det är oftast att föredra eftersom det annars kan bli problem med att få tag på reservdelar eller serva hojen. Ett välkänt märke kommer även göra det betydligt lättare att sälja motorcykeln den dag som du vill uppgradera till en ny hoj.

Drömhojen för de flesta MC-fantaster är en Harley-Davidson. Med en så kallad HD kommer du få blickar efter dig när du kör genom city. Det är riktiga glidarhojar med hög igenkänningsfaktor på grund av sin unika design och sitt klassiska motorljud. De är dock inte bara snygga utan håller även hög kvalitet rent tekniskt, strular sällan och har lång livstid.

Andra välkända märken är bland annat Honda, Yamaha, Suzuki och Kawasaki. Dessa märken ligger prismässigt något lägre än Harley-Davidson. Du kommer inte få en lika hög faktura från exempelvis Capcito efter köpet. Helt enkelt prisvärda motorcyklar med bra kvalitet. Säkra kort är också märken som BMW, KTM, Triumph, Ducati och Cagiva.

Annat att tänka på inför köpet

Om du är nybörjare när det kommer till motorcyklar bör du, som tidigare nämnts, börja med att se över körkortsbiten och vilket körkort du måste ta för vilken typ av MC. Något annat att tänka på i samband med köpet är att du även behöver köpa en hel del kringutrustning såsom skyddskläder, stövlar och hjälm. Tänk på att välja även dessa med omsorg.

steady-blogging