Att köpa skyddskläder

Om man väljer skinn eller textil när man köper skyddskläder är ofta en ren smaksak. Ofta väljer erfarna motorcyklister att köpa ställ i det material som passar motorcykeln, körstilen samt har en bra passform. Det är viktigt att tänka på att inte alla ställ är vattentäta och om man väljer ett skinnställ bör man använda regnställ utanpå detta om det regnar. Man kan dock inte komma ifrån att tjockare material är det som står emot nötning och skyddar bäst vid en eventuell olycka. Ofta är textil lite tunnare och när materialet når mellan 240-260 grader smälter det. Detta har många motorcyklister som kommit åt ett varmt avgassystem märkt. Om man kanar längs en väg uppstår hög friktionsvärme och därför måste man kontrollera att kläderna verkligen tål detta.

Det går ofta att finna skyddskläder via postorder eller hos motorcykelhandlare. En av fördelarna med att handla i en butik är att man kan få råd av någon som verkligen vet vad man behöver och man kan också få hjälp att finna rätt storlek. När man köper sin motorcykel kan man från sin handlare ofta få erbjudanden om att köpa ett bra ställ till bra pris. Ofta får man annars räkna med att betala omkring 5000 kronor för ett bra ställ.

När man provar skyddskläder ska de sitta så tajt som det går om man väljer skinnmaterial, detta eftersom att materialet töjer sig. Man bör alltid prova stället med de kläder man normalt kommer att köra motorcykel med. Om man väljer ett allvädersställ bör man räkna med lite mindre passform och man måste se till att alla skydd sitter där de är avsedda att sitta.

Om man väljer byxa och jacka istället för overall bör man kontrollera att dessa delar kan sättas ihop med dragkedja eller liknande eftersom att man inte vill att de glider isär om en olycka sker.

Om kläderna inte passar till hundra procent kan ofta generalagenter eller tillverkare sy om stället så att det verkligen passar. Om man inte har pengar till att köpa nytt eller inte vill göra det finns det ofta mycket begagnade kläder i varierande kvalitet. Om man väljer begagnat är det dock viktigt att kontrollera sömmarna mycket noga. Även slitaget bör kontrolleras så att stället verkligen håller vid en olycka.

steady-blogging