Speedway

I Europa står Speedway för en motorsport och man tävlar där med speciella motorcyklar. Tävlingen sker på en rundbana som är doserad eller odoserad. Vanligen är underlaget grus där lera eller lerskiffer blandats i. På andra kontinenter är Speedway i de flesta fall en form av motorbana där man kör runt, varv efter varv. Banan kan vara bilvägar, eller så är den en motorväg för annan snabb trafik. Ofta körs matcherna mellan två olika lag som vardera består av sju förare. Förare med nummer sex och sju är alltid reserver. Om man är med i hemmalaget har man alltid blå och röd huva, och bortalagets förare har en gul och vit sådan. Inom de svenska gränserna är den engelska termen track racing ett samlingsnamn för både isracing, speedway, gräsbana, långbana och flat track. Detta kommer från att alla dessa grenar körs på korta banor.

När man tävlar i speedway består en lagmatch ofta av 14 heat samt en final. Tidigare kördes 15 heat. Fyra av heaten körs i vänster varv och i varje heat tävlar fyra förare, två från varje lag mot varandra efter ett fast körschema. När man räknar poäng i speedway följer man räkningen 3, 2, 1 och 0. En vinnare får tre poäng och sedan sjunker det gradvis. Den sista föraren får alltså 0 poäng.

Inom speedway används ofta uttrycket en riktig femetta. Den kommer ursprungligen från prickskytte. Inom Speedway används den när ett av lagen lyckas få sina förare placerade på plats ett samt två i ett heat, samtidigt som det andra laget tar placering tre samt fyra. Då kommer lagpoängen att bli fem-ett. Detta är ofta vanligt i sammanhanget.

steady-blogging