Motorcyklar

En motorcykel har antingen två, tre eller fyra hjul. Det finns tre typer av motorcyklar: lätta, mellanstora respektive tunga motorcyklar. Indelningen görs utifrån motoreffekt och vikt. För att få köra motorcykel krävs körkort. Åldersgränserna är 16,18 respektive 24 år för lätt, mellanstor och tung motorcykel. Du kan få körkort för tung motorcykel som tidigast när du är 20 år om du innehaft körkort för mellanstor motorcykel från och med 18 års ålder. Särskilt körkort av typ B krävs för att få framföra s.k. fyrhjulingar med undantag för de som haft körkort för tung motorcykel utfärdat tidigare än 2013, se körkort. De första motorcyklarna togs i bruk i slutet av 1800-talet. Det var framför allt i Tyskland och Frankrike som de första motorcyklarna utvecklades. Den första som användes praktiskt var en trehjuling som konstruerades av fransmännen Albert de Dion och Georges Bouton.

Skyddskläder och hjälm

När du kör motorcykel är det viktigt att du har skyddskläder som dels skyddar mot väder och vind, dels fungerar som ett mekaniskt skydd av kroppen vid en eventuell olycka. Särskilda motorcykelställ, handskar, ansiktsskydd/mask, hjälm samt skydd i form av kevlarvästar bidrar alla till ökad säkerhet. Skyddsställen har ofta förstärkningar på knä, höfter, armbågar och axlar. i Sverige finns det endast lagkrav gällande hjälm, se Hjälm och skyddskläder. Det är viktigt att tänka på att skyddsstället ”andas”, så att körningen blir behaglig.

Olika motorcykeltyper

Det finns många olika typer av motorcyklar. En del används för landsvägskörning, medan andra är rena tävlingsmaskiner. Några av de vanligaste motorcykeltyperna är följande:

  • touring är motorcyklar som är konstruerade för lång landsvägskörning och föraren är väl skyddad
  • glidare är motorcyklar typ Harley Davidson med avspänd körställning och lugn körning.
  • tävlingsmaskiner för motocross, enduro, trial, speedway och roadracing
  • roadster är en trehjulig motorcykel
  • off-road är tillåtna för landsvägskörning men konstruerade med högre markfrigång så de kan köras även i terräng
  • street är benämningen för det som vi vanligtvis kallar för en vanlig motorcykel, antingen med eller utan kåpa
  • scooter (kallas ibland vespa) är en typ av moped eller motorcykel med upprätt körposition och har vanligtvis automatväxellåda
  • fyrhjulingar, används ofta i lant- och skogsbruk, hästverksamheter etc,

Du hittar mer intressant information på hyundai.se om olika motorcyklar.

Om du vill tävla med motorcyklar

Motocross, speedway, roadracing, enduro, trial, ja, det finns flera tävlingsdiscipliner inom motorcykelsporten. Tävlingarna sker i regi av Svemo Motorcykelsport som organiserar svensk motorcykelsport. Svemo är medlem i Riksidrottsförbundet och bildades 1935. I Svemo ingår även snöskoter som tävlingsdisciplin. I ett internationellt perspektiv är motorcykelsporten en av de mest spridda. Sverige har nått betydande framgångar inom flera olika tävlingsdiscipliner med kända profiler som Anders Michanek, Tony Rickardsson, Håkan Carlqvist, Peter Lindén m.fl. Speedway är den största arenasporten för motorcyklar i Sverige.

steady-blogging