Isracing

När det gäller isracing är denna sport auktoriserad av FIM i Sverige. Man utövar denna sport under vintertiden och man kör alltid på en oval bana som består av is. De motorcyklar som används har inga bromsar alls, endast två växlar och de körs alla på metanol. När man kör på isen har alla motorcykeldäck vassa, långa stålspikar. Dessa kan vara upp till närmare tre centimeter långa och dessa gör att däcken får så bra fäste som möjligt i isen. Tack vare dessa spikar samt fästet kan motorcyklarna hålla en hög hastighet också i kurvorna.

Denna tävling körs i heat och i varje sådant tävlar fyra olika förare. I varje heat kör förarna fyra varv och vinnaren i varje heat får tre poäng, tvåan två, trean ett och fyran får inga poäng. Här är poängsystemet alltså precis lika dant som i speedway. Tidigare kördes dessa tävlingar på sandade isbanor och det var först under 1940-talet som svenska förare började ha ståldubbar som skapade dykstilen.

Sedan år 1966 har de individuella världsmästerskapen körts, och år 1979 kördes de för lag för första gången. Ryssen Nikolaj Krasnikov tog mellan år 2005-2012 hela 8 raka VM-guld.

steady-blogging