En motorcykel som både fungerar för äventyr och andra upptåg

Det finns flera typer av motorcyklar och just denna sort är en som ofta kallas för allroundmaskiner, allroadscyklar eller äventyrsmaskiner. I väldigt många fall har dessa cyklar så kallade dakarracers som förebild både till utseende och prestation. Många gånger kan man se dessa cyklar med en rejäl fjädringsväg och med stora och rymliga tankar för bensin. Dessutom finns ofta ett rakt och brett styre som ger en bra, komfortabel och upprätt körställning. Dessa motorcyklar har allt som oftast en väl tilltagen och rymlig sadel. Även passagerare kan sitta mycket bekvämt på cyklar av denna typ och för den som är lite längre och vill kunna åka på roliga och spännande turer men samtidigt vill sitta bekvämt är denna modell ofta helt rätt val.

motorcyklar av denna typ är framhjulet ofta av modell 19- eller 21- tum, medan bakhjulet troligen är i modell 17- eller 18- tum. Om man vet med sig att man vill köra mer äventyrligt eller på grusvägar mestadels är det ofta bäst att välja en motorcykel med 2- tums däck eftersom att det då blir lite lättare att finna grövre däck i rätt storlek. Om grus är det man kommer köra på är det ofta bra att välja trådekrade hjul.

Generellt sett kan det vara svårt att dra en gräns mellan vad som är landsväg, allroad och offroad. Många kan anse att en motorcykel är en offroadcykel, medan andra anser att samma cykel är av landsvägsmodell.

När man ser till motorn i dessa olika motorcyklar är den ofta tvåcylindrig och ofta har de ett mycket stort och gott vridmoment. Det finns dock också så kallade stånkor, och dessa är encylindriga fyrtaktiga motorer. Dessa är inte helt ovanliga.

Det finns flera fördelar med dessa motorcyklar. För det första är de mycket komfortabla, och dessutom är de robusta och lätta att hålla balansen på. Det går också att få till en bra och rymlig körställning på cyklarna och dessutom finns det gott om plats för packning med mera. En annan fördel är att bensintankarna på cykeln är mycket rymliga.

Det finns dock också ett par nackdelar med dessa motorcyklar. För det första kan de lätt kännas lite otympliga och stora att handskas med i storstadstrafik eller liknande. De har också en mycket hög sadelhöjd vilket kan vara obekvämt.

steady-blogging